Skip to content
Loading...

Bappir

Categorieën: ,

UITVERKOCHT!

De naam Bappir verwijst naar een gebakken gerstbrood die de Sumeriërs gebruikten voor het brouwen van bier in het oude Mesopotamië. Naast koriander is ook kardemom en kaneel toegevoegd tijdens het koken van dit bier. Hierdoor krijgt het bier een warm karakter.

Uitverkocht

We versturen nog geen bier. Bestellingen moeten opgehaald worden bij onze brouwerij in Krimpen aan den IJssel op zaterdagen tussen 12:00-16:00.
Loading...

De naam Bappir verwijst naar een gebakken gerstbrood die de Sumeriërs gebruikten voor het brouwen van bier in het oude Mesopotamië. Eén van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staat op kleitabletten uit de oerstad Uruk en dateert van 4500 jaar voor Christus. In spijkerschrift is het symbool voor bier een kruik met een puntige bodem. Sikaru noemden de Sumeriërs dit drankje, ofwel vloeibaar brood. Omdat er in het bier nog allerlei broodkorsten ronddreven, dronken zij hun bier met een rietje.

De broden werden eerst gebakken met gerstemeel, warm water, gemalen druivenpitten en zout en vervolgens verkruimeld in water. De pap die zo ontstond lieten ze vergisten. Het bier werd op smaak gebracht met kruiden, honing of dadels. Als kruiden werden vooral versgemalen koriander, kardemom en kaneel gebruikt. Kruiden die ook aan dit bier van Brouwerij IJssel zijn toegevoegd.

Documenten in spijkerschrift verwijzen naar een aantal verschillende soorten bier. Tijdens de vroeg-dynastieke periode werden tenminste vijf soorten herkend. In oudere documenten wordt ook wel gesproken over negen verschillende soorten, maar deze documentatie is moeilijk te vertalen. De oude Sumeriërs hadden een uitgebreid bierassortiment met zestien verschillende lichte en donkere brouwsels. Muurschilderingen verwijzen naar de teelt van granen en het brouwen van bier. Het bier werd overigens gebruikt als betaalmiddel in natura; zo kregen arbeiders en bedienden twee liter licht bier als dagloon, leden van de middenklasse, opzichters en beheerders moesten zich tevreden stellen met drie liter zwaar bier en aan de gouverneurs en hogepriesters werd tot vijf liter van het beste en zwaarste bier geschonken.

Het toponiem Mesopotamië komt van de Oudgriekse woorden mesos “midden” en potamos “rivier” en betekent letterlijk “land tussen rivieren”. Mesopotamië, het land tussen de Eufraat en de Tigris.

Dit is een mooie verwijzing naar de Krimpenerwaard gelegen tussen de Hollandsche IJssel en de Lek. De plek waar Brouwerij IJssel dit recept nu met trots in eigen ketels brouwt.

Bappir van Brouwerij IJssel

Zoals al eerder vermeld zijn naast koriander ook kardemom en kaneel toegevoegd tijdens het koken van dit bier. Hierdoor krijgt het bier een warm karakter. Pilsen mout en Munich Light zijn de basis mouten en als hops zijn Saaz en Golding gebruikt. Golding voor het aroma en Saaz voor de bitterheid. SafAle S33 is als gist gebruikt.

Soort bier

Blond

Kleur

16 EBC

Bitterheid

24 EBU

Alcohol

7,4%

Inhoud

33 cl

Bierstijl

Zwaar Blond bier dankt zijn naam aan de goudgele of blonde, kleur. Qua smaak zijn is de Zwaar Blond vaak wat minder bitter dan Tripels. Het zijn krachtige bieren, droog, kruidig en licht moutig. De bieren zijn hoog in alcohol, 7% of meer met een mooie warme smaak. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in België, als variant op een Dubbel. In plaats van donkere moutsoorten werden voor dit Blond bier bleke/lichte moutsoorten gebruikt. Dit alles om de Fransen tegemoet te komen want die hielden vooral van licht gekleurde bieren!

Dit Zwaar Blond bier is een bovengistend bier. Tijdens de vergisting blijft de gist op het wort drijven. Vandaar ook de naam bovengisting. Gisting vindt plaats bij hoge temperatuur van 15 tot 25 °C.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen alleen aan klanten van 18 jaar of ouder.